Amestecarea : amestecarea este una din cele mai importante tehinici de gatire la microunde. In cuptoarele conventionale se amesteca doar pentru patrunderea aromelor. La cuptorul cu microunde trebuie sa amestecam mancarea si pentru redistribuirea caldurii .Intotdeauna se amesteca din exterior spre centru deoarece alimentele din exterior se incalzesc mai repede. Deci manevra corecta este de impingere a mancarii de la marginea vasului spre centrul vasului.
Intoarcerea : Bucatile mari de alimente cum ar fi fripturile trebuie sa fie intoarse din cand in cand pentru ca partea de sus si cea de jos sa se gateasca uniform.
Asezarea portiunilor mai groase spre exterior : deoarece microundele sunt atrase de partile dinspre exterior ale alimentelor, e normal sa aranjam alimentele cu partile mai groase spre exterior pentru a primi cea mai amre parte din energia microundelor si astfel sa se coaca uniform. Spre exemplu, pulpele inferioare de pui se aranjeaza in forma de raze cu partile mai subtiri spre centru.
Ecranarea : pentru parti mai delicate ale alimentelor care se pot arde la copt (cum ar fi osul pieptului de pui) se pot folosi bucatele de folie de aluminiu pentru ecranare. Aceste foi trebuie cumva ascunse pentru a nu se forma arc electric.
Ridicarea : alimentele groase sau dense sunt adesea ridicate ( pe un suport sau o farfurie intoarsa spre exemplu ) pentru ca microundele sa actioneze si pe dedesubt.
Inteparea : alimentele cu coaja , piele sau membrana sunt susceptibile sa explodeze in cuptor daca nu sunt intepate inainte de gatire cu o scobitoare . Aceasta procedura se foloseste la oua, scoici, stridii si multe fructe si legume intregi ( cartofi, vinete etc ).
Testarea gradului de coacere : pentru ca mancarea se gateste asa repede in cuptorul cu microunde este necesar sa testam gradul de gatire. Unele mancaruri se lasa la microunde pana se gatesc complet, dar cele mai multe , inclusiv carnea, se scot din cuptor inainte de a fi complet gatite si se lasa un timp de asteptare ( pe care il voi mentiona in alte postari mai detaliat) in care coacerea se continua in afara cuptorului.
Timpul de asteptare : mancarea se lasa timp de 3-10 minute pentru terminarea coacerii. De obicei se acopera mancarea in acest timp, exceptie facand mancarea care trebuie sa fie uscata in textura ( cum ar fi checul, biscuiti etc) care va sta neacoperita. Acest timp ajuta si la finisarea si dezvoltarea aromelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu